Spring over menu

PFAS og drikkevandet...

Vi tester også drikkevandet for PFAS

Tønder Forsyning foretager en systematisk kvalitetskontrol af drikkevandet ved jævnligt at tage vandprøver fra boringer, vandværker og af ledningsnettet hos kunderne. Prøverne bliver undersøgt for en lang række stoffer, der kan være skadelige for mennesker.

I forbindelse med vores kvalitetskontrol af drikkevandet, er drikkevandet fra Tønder Forsyning også blevet undersøgt for, om det skulle indeholde PFAS.

Ved en af disse kontrolprøver i Højer, er der blevet påvist PFAS i en enkelt vandprøve, men målingen er under grænseværdien.

  

Hvad er PFAS?

PFAS-stoffer er blevet anvendt som smudsafvisende overfladebehandling af blandt andet tøj, tæpper og andre tekstiler, samt til imprægnering af pap og papir. Tidligere blev PFAS også anvendt i brandskum, men dette er nu forbudt.

PFAS-stoffer kan være hormonforstyrrende og skade immunforsvaret, lige som de kan øge risikoen for visse former for kræft og medføre forhøjet kolesterol. PFAS kan også skade menneskers fertilitet, medføre ufrivillig abort og reducere fødselsvægten hos nyfødte.

På siderne under ”Vand” kan du se resultaterne af alle vandprøverne delt op i de fire forsyningsområder: Tønder, Løgumkloster, Højer og Rømø.