Sortering - leksikon
Det kan være svært at finde ud af at sortere affaldet rigtigt og vide, hvordan man kan komme af med det på den miljørigtige måde. Ved flere affaldstyper i det daglige huslige affald er der flere afleveringsmuligheder at vælge imellem.
Opslagene for hver affaldstype her på siden, skal ses som en hjælp til dig for at finde lige den afleveringsmulighed, der passer bedst til dig. Klik på overskriften og læs sorteringen og afleveringsmulighederne.
Du kan også benytte vores online Sorteringsguide, der nemt kan gemmes på mobilen, og hvor du kan søge oplysninger om flere affaldstyper.
Under hver affaldstype vises der de muligheder for aflevering, der er gældende for lige den affaldstype.
På de øvrige sider under affald, kan du læse mere om de forskellige ordninger.
Hjælp til sortering
Sorteringsvejledninger der kan printes eller kan hentes i Kundeservice, Bredebro
'Sorteringsvejledning uden ord' er kun med billeder af eksempler på det affald der må komme i de enkelte affaldsbeholdere eller i beholderne ved en affaldsø.
Herunder er der 3 sorteringsvejledninger til print:
Sorteringsvejledning uden ord med affaldsbeholder.pdf
Sorteringsguiden
Brug vores online Sorteringsguide til nemt at se hvordan du skal sortere.
Vidste du...
at en dryppende vandhane kan koste dig op til 500,- kr. om året.
Bummelum, pis og papir
Det er faktisk lige præcis de tre ting, du må komme i dit lokum.
Tømmedatoer
Find tømmedatoerne for din affaldsbeholdere.
Eternit - max 5 plader
På genbrugspladsen må du kun bortskaffe 5 stk. eller 90 kg. eternitplader pr. dag. Kunder der kommer med mængder over dette bliver afvist.
Få en folder på genbrugspladsen eller
Støvende affald som aske fra grill, brændeovn og bålpladser – skal være samlet i en plastpose, gør gerne asken våd inden du lukker for posen. Så undgår vi at skraldemanden får asken i hovedet når han tømmer din affaldsbeholder og at der er gløder tilbage der kan antænde affaldet i renovationsbilen eller i containeren på genbrugspladsen.
Bortskaffes via:
- Restaffald
- Genbrugspladsen
Batterier er miljøfarligt affald, der skal sorteres fra til specialbehandling, så vi undgår at skade miljøet. Husk, at der er mange "skjulte" batterier i vores hverdag: fx mobiltelefon, julekort og legetøj med lyd, de blinkende børnesko osv.
Bortskaffes via:
- Miljøkassen - læs mere her
- Genbrugspladsen
- Samlet i en klar plastpose på låget af en dine genbrugsbeholdere ved næste tømmedag - læs om batteriordning
Affald fra bygge- og anlægsprojekter skal sorteres og genanvendes i størst muligt omfang
Der gælder de samme regler for private som for virksomheder, med sortering og anmeldelse af affaldet.
Læs mere om bygge- og anlægsaffald på Tønder Kommunes hjemmeside.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen, mindre mængder sorteret byggeaffald kan afleveres
- Transportør, større mængder byggeaffald
- Små døde selskabsdyr som fx. en hamster eller undulat kan lægges en affaldspose, der lukkes tæt og lægges i restaffaldsbeholderen.
- Større døde selskabsdyr, som hunde og katte kan iflg. Tønder Kommune bortskaffes på en af følgende måder:
- Dyrlægen kan tage sig af det døde selskabsdyr.
- Sjældne eller enkeltstående begravelser af selskabsdyr kan som udgangspunkt ske på din egen ejendom. Nedgravning af selskabsdyr bør ske i en dybde, der sikrer mod, at kødædende dyr kan opgrave det døde selskabsdyr. Er der imidlertid tale om større selskabsdyr, som ønskes begravet i nærheden af en drikkevandsindvinding, skal du søge din kommune om tilladelse.
- Selskabsdyr kan begraves på en dyregravplads, som er godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne.
- Det døde selskabsdyr kan brændes på et dyrekrematorium. Asken herfra kan begraves i egen have eller på en dyregravplads som nævnt i ovenstående punkter. Dyrekrematorier skal være godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne. Nærmeste godkendte dyrekrematorier er Dansk Dyrekremering i Løsning og Kæledyrskrematoriet i Randbøl.
Bemærk:
Selskabsdyr er f.eks. hunde, katte, gnavere, krybdyr, stuefugle og andre dyr, som ikke indgår i landbrugsdrift.
Heste, hængebugsvin og andre lignende dyr betragtes ikke som selskabsdyr, fordi de også kan indgå i landbrugsdrift. Disse dyr skal bortskaffes gennem f.eks. Daka.
Elektronik er en mangeartet størrelse og spænder vidt fra sofistikeret teleudstyr til mere lavpraktiske dagligdags ting som f.eks. håndmixere og brødristere. Sammenfattende er der tale om produkter der får strøm via ledning, batteri eller solcelle.
Elektronikaffald indeholder skadelige stoffer som f.eks. PCB, PVC, kviksølv og Cadmium og skal derfor miljøbehandles korrekt og samtidig sikres, at de ressourcer som affaldet ligeledes indeholder, bliver ført tilbage i kredsløbet (brugt til nye produkter).
Fx indeholder mobiltelefoner, printplader, harddiske og fjernsyn alle guld. I dag er guld en knap ressource, da der ikke kan udvindes så meget jomfrueligt guld mere – så hvis du også vil have en mobiltelefon i fremtiden, så skal vi sikre genbrug af de guldmængder, der allerede er udvundet.
Bortskaffes:
Mindre elektronikaffald via:
- Miljøkassen
- Genbrugspladsen
Større elektronikaffald via:
- Genbrugspladsen
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen kun ved max 5 stk.
- Større mængder skal bortskaffes ved godkendt transportør
Rent flamingo kan gå til genanvendelse (ikke flamingo der har været i forbindelse med mad- drikkevarer), og er fra emballagen, som fx når du får et nyt komfur, møbler, fjernsyn. Aflevering til genanvendelse kan kun ske på genbrugspladsen i containeren til flamingo.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen (nr. 18 Flamingo)
Har du fortrolige og/eller personlige papirer, kan du aflevere dem på genbrugspladsen. På alle vores genbrugspladser er der en container med lås og brevindkast. De fyldte containere bliver transporteret til Genbrugsafdelingen, hvor indholdet bliver makuleret i et aflåst rum. Makuleret betyder at papiret skæres i strimler/små stykker. Det makulerede papir sendes herefter til genanvendelse.
På den måde er du sikker på, at papirerne ikke falder i de forkerte hænder.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen (til sikkerhedsmakulering)
- Genbrugspladsen
Gavepapir indeholder næsten ingen papir, men indeholder mest farve, plast og glimmer. Derfor skal det til forbrænding og aldrig kommes i genbrugsbeholderen.
Bortskaffes via:
- Restaffald
- Genbrugspladsen i containeren til 'Rest efter sortering'
Rene og tomme glas og flasker skal frasorteres til genanvendelse.
Har du altid mere end der kan være i din genbrugsbeholder med det okkerfarvede låg, så kan du få en beholder mere uden ekstra beregning – du skal bare kontakte os. Det koster kun et udbringningsgebyr, taksten kan læses i takstbladet.
Læs mere om sortering af genbrugsbeholderen.
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholder
- Genbrugspladsen
OBS: Flasker med pantmærke skal afleveres i pantautomaten og tilbage til Dansk Retursystem.
Glasskår kan kommes med i genbrugsbeholderen med det okkerfarvede låg, til glas og genanvendelse.
Er det skår fra et ildfastfad så skal det i restaffald.
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholder
- Genbrugspladsen
Læs mere om den sortering der er på haveaffald på modtagepladserne, her.
Kan afleveres her:
- Genbrugspladserne
- Grenplads
Husdyraffald/gødning fra mindre dyr som fx kattegrus, hundelorte og dyrestrøelse skal med i restaffald i en tæt lukket plastpose.
Har du været i gang med at oprydde og gjort rent i fugleburet, hamsterburet eller kaninburet – så skal det samles i en plastpose og kommes i beholderen til Restaffald.
Bortskaffes via:
- Restaffald
OBS: Det kan ikke afleveres på genbrugspladsen, heller ikke på grenpladsen.
Dyreaffald/gødning fra større dyr som heste, ponyer, får og geder kan ikke afleveres på hverken en genbrugsplads eller en grenplads.
Mulighed for bortskaffelse af hestemøg/hestegødning:
a) Kontakt en lokal transportør/vognmand for aftale om bortskaffelse’
b) Tilmeld portalen: GratisGødning, der skaber kontakten mellem haveejer og hestehold: 'Gratis Gødning'
c) Kontakt Tønder Kommune for anvisning af affald.
Selv helt tomme emballager fra håndsprit og andre desinfektionsmidler er farligt affald, da der kan være væske og/eller dampe der kan antændes.
Bortskaffes via:
- Miljøkassen
- Genbrugspladsen (i rummet til farligt affald)
- Mindre mængder af jagt- og slagteaffald fra private husholdninger kan bortskaffes ved at lægge affaldet i en affaldspose, der lukkes tæt og lægges i restaffaldsbeholderen. Ved mindre mængder forstås, hvad der kan være i en almindelig affaldsbeholder.
- Hvis der er tale om en form for virksomhed, som videresælger f.eks. kød til andre, skal affaldet bortskaffes til en behandler, som er godkendt/registreret efter reglerne om animalske biprodukter, og det skal være ledsaget af handelsdokumenter som andre animalske biprodukter.
Bortskaffes via:
- Restaffald, private og kun mindre mængde
Jordmængder under 1 m3 kan afleveres på en genbrugsplads uden anmeldelse og uden analyser. Hvis man flytter mere, så skal det anmeldes til Kommunens miljøafdeling - læs mere på: www.toender.dk/
Bortskaffes her:
- Genbrugspladsen
Brugte kanyler skal samles i specielle kanylebokse inden aflevering. På genbrugspladsen kan du få udleveret en gratis kanyleboks.
Du kan ligeledes købe en kanyleboks på apotekerne, der også modtager brugte kanyler.
Skal bortskaffes via:
- Genbrugspladsen i kanylebokse
- Apoteket i kanylebokse
OBS: må aldrig kommes i Miljøkassen eller Genbrugsbeholderen
Farligt affald indeholder stoffer, som kan være skadelige - ikke kun for din egen og andres sundhed, men også for miljøet.
Det farlige affald må ikke fortyndes eller blandes med andre kategorier af farligt affald eller blandes med ikke-farligt affald. Farligt affald må ikke hældes i kloakken, afbrændes, blandes med andet, inddampes, overdrages til andre, nedgraves eller hensættes på offentlige steder.
Bortskaffes via:
- Miljøkassen
- Genbrugspladsen
Er din fryser gået i stykker eller har du haft strømsvigt, og står du pludselig med en mængde optøet eller fordærvet mad, kan du komme af med det på følgende måde:
Om sommeren er det bedst, at det kommer væk hurtigt
- Kontakt os og bestil en ekstra tømning, ring inden kl. 12, så kommer vi allerede dagen efter
- Prisen for den ekstra tømning afhænger af beholderens størrelse og følger automatisk med på din næste afregning, se prisen i takstbladet.
- Fyld madaffaldet i de grønne madaffaldsposer og bind posen godt til og læg poserne i rummet/beholderen til Madaffald.
- Har du mere fryseaffald end der kan være i rummet til Madaffald, så kom det i en klar plastsæk og fyld den med max 15 kg
- Du behøver ikke at omemballere fryseaffaldet, hvis det er indpakket i forvejen, bind en grøn madaffaldspose på sækken, så ved skraldemanden at det skal med som madaffald.
- Bind et kontrolmærke, sammen med den grønne pose, på sækken og stil den ved siden af Beholderen til Madaffald, så tager skraldemanden den med ved tømningen.
Om vinteren er det måske koldt nok til, at affaldet kan vente til næste tømning, og man kan slippe for bestilling af en ekstra tømning.
Bortskaffes via:
- Madaffald
Madolie fra frituregryden skal tømmes over i en tæt beholder når det er afkølet/koldt (fx flasken du har købt det i) og put det ned i beholderen til restaffald.
Bortskaffes via:
- Restaffald
Friturefedt, alle faste typer af fedt kan kommes i en madaffaldspose og kommes ned i beholderen til madaffald.
Bortskaffes via:
- Madaffald
Tomme og drypfri madkartoner og drikkekartoner skal i genbrugsbeholderen med det violette låg, til genanvendelse.
Madkartoner og drikkekartoner er kendetegnet ved at de er lavet af 3 lag, yderste tynde lag er af plast, i midten er der papir og det inderste lag i kartonen er et tyndt lag metal- eller plastfolie. Derfor kan man ikke blande pap og mælkekartoner, de skal igennem vidt forskellige behandlinger for at materialerne kan gå til genanvendelse.
Ønsker man ikke at tømme madkartonerne og drikkekartonerne fri for indhold, så skal det med til restaffald.
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholderen med violet låg
- Kan afleveres på 4 genbrugspladser
Rene og tomme metal- og aluminiumsdåser skal frasorteres til genanvendelse.
Har du altid mere end der kan være i din genbrugsbeholder med okkerfarvet låg, så kan du få en beholder mere uden ekstra beregning – du skal bare kontakte os. Det koster kun et engangsbeløb for udbringning.
Læs mere om sortering af genbrugsbeholderen.
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholder med okkerfarvet låg (eller mintgrøn låg)
- Genbrugspladsen
Har du medicinrester eller medicin du ikke kan/må benytte mere, så bør du aflevere det på et apotek. Du kan også aflevere det på genbrugspladsen som farligt affald (men ikke i Miljøkassen).
Skal bortskaffes via:
- Genbrugspladsen
- Apoteket
Brugte og ubrugte mundbind - uanset om de er engangs eller lavet af stof, så er det affald, der altid skal afleveres i en skraldespand. Bind en knude på affaldsposen og kom det i affaldsbeholderen til restaffald.
Bortskaffes via:
- Restaffald
Rent pap og papir skal frasorteres til genanvendelse.
Har du altid mere end der kan være i din genbrugsbeholder med okkerfarvet låg, så kan du få en beholdermere uden ekstra beregning – du skal bare kontakte os. Det koster et engangsbeløb for udbringningen, kan ses i Takstbladet.
Læs mere om sortering af genbrugsbeholderen med det okkerfarvede låg
Skal bortskaffes via:
- Genbrugsbeholderen med okkerfarvet låg (eller med det blå låg)
- Genbrugspladsen
Patroner, ammunition, våben og farligt fyrværkeri kan og skal afleveres til Politiet.
Bortskaffes via Politiet, telefon 114
Pizzabakker er ofte snavsede og fedtede efter brug, hvilket gør dem uegnede til genanvendelse, så de skal sorteres til restaffald. Og må ikke kommes i genbrugsbeholderen som pap. Pizzabakker er heller ikke madkarton.
Bortskaffes via:
- Restaffald
Rene og tomme plastdunke & rent plastfolie skal frasorteres til genanvendelse i genbrugsbeholderen med violet låg. Plast, der har indeholdt madvarer, skal være skrabet fri for indhold med fx en dejskraber. Man behøver ikke at bruge vand.
Har du altid mere end der kan være i din genbrugsbeholder med violet låg, så kan du få en beholder mere uden ekstra beregning – du skal bare kontakte os. Det koster et engangsbeløb for udbringningen, se takstbladet.
Læs mere om sortering af genbrugsbeholderen med violet låg
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholder med violet låg
- Genbrugspladsen, skal plasten sorteres i blød plast og hård plast
OBS: Plastflasker med pantmærke skal afleveres i pantautomaten og tilbage til Dansk Retursystem.
Porcelæn og keramik er ikke glas, og må derfor ikke afleveres sammen med glas. En enkelt knust tallerken kan ødelægge et helt parti glas.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen (container nr. 34 Sanitet)
Rest affald/dagrenovation er det daglige affald fra husholdningen, og er den rest der er tilbage, når alt er frasorteret til madaffald, genanvendelse og til specialbehandling.
Restaffald der må komme i restaffaldsbeholderen er affald, der er blandet med noget, der er fordærveligt/rådner og derfor har en uhygiejnisk karakter. Som fx:
- snavset papir, pap og plast (med madrester)
- emballage forurenet med madrester
- sod, aske og støvsugerposer (samlet i lukkede poser-undgå støv)
- engangsbleer og hygiejnebind (samlet i lukkede poser-hygiejne)
- Mundbind-brugte
Bortskaffes via:
- Restaffald
Spejle kan ikke genanvendes sammen med glas, og må derfor ikke komme i genbrugsbeholderen. Mindre spejle kan du komme med til restaffald.
Spejle kan afleveres til genanvendelse på genbrugspladsen i containeren med nr. 25 - Vinduesglas uden rammer.
Husk, at hvis spejlet ikke er i stykker og er pæn, kan det afleveres til direkte genbrug.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen (nr. 25 Vinduesglas uden rammer)
Spraydåser er farligt affald og skal afleveres via Miljøkassen eller på genbrugspladsen, uanset om de er tomme eller ej.
Bortskaffes via:
- Miljøkassen
- Genbrugspladsen (i rummet til farligt affald)
Kasserede tekstiler, skal samles i en plastpose med en knude og kommes i genbrugsbehoolderen med det okkerfarvede låg, til pap og papir. Vigtigt, at tekstilerne er rene og tørre og er i en pose.
Større mængder kan afleveres på genbrugspladsen.
Læs mere om tekstilindsamlingen
Bortskaffes via:
- Genbrugsbeholderen med okkerfarvet låg (i en lukket pose og i rummet til pap og papir)
- Genbrugspladsen
Planglas, vinduesglas fra termoruder og glas fra drivhuse.
Bortskaffes via:
- Genbrugspladsen
- 1