Spring over menu

Madkartoner og drikkekartoner

Nyt fra 3. august 2021 kan man på 4 genbrugspladser aflevere madkartoner og drikkekartoner til genanvendelse. Ordningen er lavet til de private husstande, der ønsker at gøre en ekstra sorteringsindsats.

Madkartoner og drikkekartoner er kendetegnet ved at de er lavet af 3 lag, yderste tynde lag er af plast, i midten er der papir og det inderste lag i kartonen er et tyndt lag metal- eller plastfolie. Derfor kan man ikke blande pap og mælkekartoner, de skal igennem vidt forskellige behandlinger for at materialerne kan gå til genanvendelse. 

Ønsker man ikke at køre til genbrugspladsen med mad- og drikkekartoner eller tømme dem for indhold, så er de fortsat restaffald der skal i beholderen/rummet til Restaffald.

Må ikke kommes i genbrugsbeholderen
Mad- og drikkekartonerne må ikke kommes i genbrugsbeholderen, da de er sin egen affaldstype. Først når vores nuværende udbudskontrakter er udløbet i løbet af 2023, vil der ske en ændring af den nuværende indsamlingsordning og genbrugsbeholderen, så der bliver et rum og plads til kartonerne. 

 

karton

Aflevering af mad- og drikkekartoner til genanvendelse

På Skærbæk, Hølleskov, Tønder og Løgumkloster genbrugspladser er der opstillet en 660 liters container med et skilt: ’MAD- & DRIKKEKARTONER’ til opsamling af tømte og fladmaste mad- og drikkekartoner. 
Tøm din pose med kartonerne ned i beholderen, de skal være løse. Posen kan du så gemme og bruge igen, eller aflever den i containeren til plastfolie på genbrugspladsen eller i genbrugsbeholderen.


Kartonerne skal være tømte og rene

Det er vigtigt, at du maser kartonerne og dermed presser dem fri for indhold, især når det er surmælksprodukter, så de er helt tømte. Skyl dem gerne i lidt vand inden du maser og samler dem sammen til aflevering på genbrugspladsen. 

Kun på genbrugspladsen

Mad- og drikkekartoner er en affaldstype helt for sig, og må derfor ikke kommes i genbrugsbeholderen. 

Kun på 4 genbrugspladser kan du aflevere mad- og drikkekartoner til genanvendelse.

Mad- og drikkekartoner der ikke er tømte og fri for indhold er restaffald, og må ikke medbringes til genbrugspladsen.

JA TAK NEJ TAK
 • Alle mad- og drikkekartoner
 • Mælkekartoner
 • Juicekartoner
 • Kartoner fra surmælksprodukter
 • Kartoner fra kakaomælk
 • Kartoner fra flåede tomater, kikærter og bønner
 • Kartoner fra bechamel- og mornaysaucer
 • Kartoner fra kirsebær- og vaniljesaucer
 • Smørbakker (restaffald)
 • Pizzabakker (restaffald)
 • Kartoner, der ikke har indeholdt 
  mad/drikke (Pap)
 • Plastemballage fra mælkeprodukter
  (rene er til hård plast, med indhold er det restaffald)

 

Husk at det er kun er affald i klare affaldssække, der må komme på genbrugspladsen.

Klemte kartoner
Piktogram

Det sker med de indsamlede kartoner

Mad- og drikkekartonerne samles ind hos os på genbrugspladserne og fra flere andre kommuner, efterfølgende presses de til store baller og køres til Tyskland.

Her kommer de gennem en proces, hvor nogle hårde børster (stålbørster) ridser kartonerne, så der kommer hul på den yderste plastbelægning. 

Herefter kommer kartonerne i varmt vand, som opløser papirfibrene. Diverse rensesystemer sikrer, at papirfibrene frasorteres til genanvendelse, mens plast og evt. metalfolie frasorteres til yderligere behandling. Efterfølgende går plast- og metalfolien til genanvendelse.