Spring over menu

Udnyt selv dit haveaffald

Haveaffald er god næring til dine træer, buske og planter. Samtidig sparer du klimaet for en masse CO2, hvis du beholder det i haven.

Det er højsæson for haveaffald på vores genbrugspladser og grenpladser. Men du kan mindske klimabelastningen temmelig meget ved at beholde det selv.

Ovenikøbet sparer du køreturen, får god gødning til din have og er med til at styrke biodiversiteten.

En standardhave på 600 kvadratmeter kan faktisk lagre op til seks tons CO2 mere, hvis man udnytter haveaffaldet godt.

Fem gode råd til at få mest muligt ud af haveaffaldet:

 • Klip grene og hækaffald i mindre stykker på 10-15 centimeter og fej det ind under hækken. Det gøder hækken og er samtidig et godt bunddække.
   
 • Byg små bede, eksempelvis af pileflet eller andre små grene, rundt om dine træer i haven. Fyld bedene med blade og haveaffald og lad det kompostere og gøde dine træer.
   
 • Lav et lille ”skovhjørne”, hvor træer og buske får lov at vokse sig store. Store træer og buske suger meget CO2. Her er der plads til masser af haveaffald og også større grene. Dermed får du et lille insekthotel, og måske også små skovplanter, for eksempel bregner, der vokser frem af sig selv.
   
 • Har du surbundsplanter, som for eksempel rododendron, kan du med fordel klippe juletræet op og bruge det som gødning. Det bidrager nemlig til at gøre jorden sur.
   
 • Lad græsplænen fylde mindre. Den suger ikke ret meget CO2, og samtidig får du mindre græs at slå. Men slå græsset ofte nok til, at du kan lade det afklippede græs ligge på plænen i stedet for at samle det sammen. Det gøder nemlig også.

Hjælp insekter og smådyr med at overleve den kolde vinter.

Indret et hjørne af haven med dit haveaffald og nyd, at du får flere fugle og pindsvin til foråret.

Inden du pakker traileren til genbrugspladsen, bør du overveje en ting: Når din have er slikket for alt, der kan dække jorden, er den en gold ørken for insekter og smådyr, som i denne tid leder efter et sted, hvor de kan overleve vinteren.

Få flere pindsvin og fugle

Det er til stor glæde for både børn og voksne, når pindsvinet pusler rundt i
haven i sommerskumringen. Men om vinteren, når der ikke er mere føde at finde, går pindsvinet i hi. Så skab et hjørne i haven med masser af nedfaldne blade, græs, mos og de grene, du har klippet af træer, hæk og buske. På den måde skaber du både et vinterhi for pindsvinet og alle de smådyr, det lever af.

Snegle, orm, bænkebidere og insekter er også rent guf for fuglene, så med et haveaffalds-hjørne vil du også opleve, at fuglesangen i din have stiger ekstra meget til foråret.

Få inspiration

Der findes mange smukke og kreative løsninger, som ikke bare hjælper dyrene, men også pynter i haven. Du kan blandt andet finde inspiration hos Have­-
sel­skabet
, Bolius og PLUS.