Undgå madspild tips
Med den galopperende inflation, som rammer stort set alle varer, er de fleste danskere begyndt at passe på deres penge og tænke sig ekstra om, når de køber ind.
Et helt oplagt sted at starte er al den mad, vi får købt – men aldrig spist. I Tønder Kommune har vi nu sorteret madaffald fra i over to år, og det er dermed blevet synligt, hvor meget mad vi faktisk smider ud.
Det er ikke kun skræller fra grøntsager og kyllingeskrog, som ender i de grønne poser – det er også fejlindkøbt mad, eller mad, som vi ikke nåede at spise, inden det blev dårligt.
Fakta
Madspild er spild af mange flere ressourcer end kun den enkelte fødevare. Der bruges nemlig mange ressourcer – som energi, vand og råvarer – på at producere mad. Det kaldes produktets skjulte ressourceforbrug.
Så mange ressourcer kræver det at producere mad:
- Der bliver brugt 46 kg ressourcer for at producere 1 kg oksekød.
- Der bliver brugt 21,2 kg ressourcer til at producere 1 kg svinekød.
- Der bliver brugt 24.000 liter vand til at fremstille 1 kg chokolade.
- Der bliver brugt 6.900 liter vand til at fremstille 1 kg hasselnødder.
Kilde: Brugmerespildmindre.dk og www.mindremadspild.dk
1. Køb kun den mad, der er behov for
Planlæg dine indkøb, inden du handler ind. Udarbejd fx en madplan for de kommende dage, så det bliver nemmere at skrive en indkøbsliste. Gå efter varer i løs vægt, hvis du ikke har brug for en hel pose. Og vær sikker på, at du har brug for den store mængde mad, før du lader dig friste af mængderabatter. På den måde undgår du at købe mere mad, end du har behov for.2. Opbevar maden korrekt
Hvis du opbevarer maden korrekt, holder den længere. Mange fødevarer skal opbevares på køl ved maks. 5° C eller på frys ved maks. -18° C. Brug korrekt emballage til opbevaring af maden – glas og plastbøtter kan bruges til næsten alle madvarer. Og sørg for at lukke åbnede emballager med en klemme eller elastik.
3. Tilbered kun den mad, der vil blive spist
Inden du går i gang med at lave mad, er det en god idé at vurdere, hvor meget mad der reelt er brug for. Overvej også, om der er mad, som du altid ender med at smide ud – og lav så lidt mindre næste gang.
4. Gem madrester, og brug dem senere
Tænk over, hvordan du kan udnytte dine madrester i stedet for at smide dem ud. Du kan fx bruge resterne i madpakken, til nye retter eller fryse dem ned.
5. Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen
Vær opmærksom på, at de forskellige mærkninger har forskellig betydning: ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at maden skal spises inden den angivne dato. ”Bedst før” bliver derimod brugt på fødevarer, der kan opbevares i længere tid – og som ikke bliver uspiselige, når holdbarhedsdatoen er overskredet.
Husk knuden på posen
Se her i videoen hvad du skal gøre, når den grønne pose til madaffald er fyldt.