Den lille grønne pose

Hvem siger, at det skal være sort? Eller stort?
Vi har valgt den lille grønne pose til madaffald efter en længere dialog med andre kommuner, der har erfaring med indsamling af madaffald. Det er den mest anvendte pose i Danmark, fordi:

  • Den er holdbar, hvor bioposer ofte bliver utætte.
  • Den passer til den mængde madaffald, en typisk familie producerer på 1-3 dage.
  • Derfor smider du den ikke halvfuld ud, fordi den begynder at lugte.

Det er vigtigt at man kun bruger de udleverede grønne poser til madaffald, så skraldemanden kan se at beholderen er korrekt sorteret. Hvis beholderen vurderes fejlsorteret får man en fejlseddel af skraldemanden.

Løft bunden!

De grønne poser til madaffald passer ikke ned i et standard skraldestativ, da de ikke er lige så lange som en typisk skraldepose. Hvis du gerne vil bruge et standard skraldestativ til dem, så kan du løfte bunden ved at lægge noget under posen. For eksempel passer en tom plastbakke fra en liter is helt perfekt i størrelsen. Du kan selvfølgelig også købe en spand, der passer til posen – de fås mange steder, da posen er den mest udbredte pose til madaffald i Danmark. Så skal du bare finde på en anden undskyldning for at købe is!

Mindsker plastforbruget

De grønne poser til madaffald har en størrelse, der passer til den mængde madaffald, en typisk familie producerer i løbet af 1-3 dage. Det betyder, at posen når at blive fyldt op, inden madaffaldet begynder at lugte så meget, at alle med lugtesansen i behold ville skille sig af med den.

På den måde undgår vi en masse halvfulde poser i beholderen – og dermed sikrer vi, at der ikke ender en masse ekstra plast i madaffaldet. Plasten kan nemlig ikke genbruges, men bliver sorteret fra og sendt til forbrænding.

Lad det ikke kile sig fast!

Den nye beholder til mad- og restaffald har et meget smalt rum til madaffaldet. Det har den for at sikre, at der er plads nok til restaffaldet. Men det betyder, at du skal være opmærksom på, at madaffaldet ikke kiler sig fast i beholderen, så den ikke kan tømmes. De små, grønne poser til madaffald er lavet, så de passer til rummet og ikke kiler sig fast, men vær opmærksom på følgende:

  • Undgå at overfylde poserne. Kan du nemt binde knude på posen, er den ikke overfyldt.
  • Undgå at presse madaffaldet ned i beholderen.
  • Vælg en mere rummelig beholder-løsning, hvis du ønsker at bruge de større poser til madaffald.

Vælger du større poser, så…

Hvis du producerer mere madaffald end de fleste, for eksempel fordi I er en stor familie eller laver det meste af jeres mad fra bunden, kan du fra tirsdag den 21. juli 2020 få ombyttet dine grønne poser til madaffald til poser, der er 15 centimeter længere. Du kan få dem ombyttet enten på genbrugspladserne eller administratioen i Bredebro.

Men vær opmærksom på:

De større poser kan nemt kile sig fast i rummet til madaffald i en standard 240-liters to-delt beholder, så beholderen ikke kan tømmes.

Derfor anbefaler vi, at du samtidig vælger en mere rummelig beholder-løsning, hvor du får to beholdere – en til madaffald og en til restaffald. For det er træls at brænde inde med sit affald!

En blomsterspand kan gøre det

Mangler du en spand, der passer til dine poser til madaffald? Du kan få en helt gratis – og samtidig score et par points derhjemme! Køb en flot buket – til dig selv eller en, du holder af – hos blomsterhandleren – og få en sort spand med til at have den i. Den passer perfekt til poserne.

Sorteringsvejledning

Print en sorteringsvejledning til ophængning på dit køleskab eller der hvor du sorterer dit affald.

Flere madaffaldsposer

Du kan hente flere grønne madaffaldsposer på genbrugspladsen eller ved Tønder Forsyning i Bredebro. I maj måned 2021 deler vi nye poser ud til alle.

Flere madaffaldsposer